Vertrouwenspersoon

Onze vereniging is een gezellige vereniging waar haar leden zich thuis mogen voelen en plezier kunnen hebben. Wij gaan er ook van uit dat iedereen zijn eigen steentje daaraan bijdraagt. Maar helaas gebeuren er soms toch dingen, waardoor dit plezier kan wegvallen. Pesten bijvoorbeeld, discriminatie of misschien zelfs gedrag waardoor je je seksueel geïntimideerd voelt.

 

Op de NEVOBO site wordt het als volgt beschreven:
'Onder seksuele intimidatie wordt seksueel (getint) gedrag verstaan dat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het kan gaan om dubbelzinnige opmerkingen, gebaren of opmerkingen. Van een vervelend grapje tot aanranding en alles wat daar tussen zit.'

Seksuele intimidatie kan bijvoorbeeld voorkomen tussen volwassen sporters, maar ook tussen volwassenen en kinderen of tussen begeleider en sporter. Bijvoorbeeld een trainer die bij het geven van aanwijzingen aan een speler of speelster onnodig lichamelijk contact maakt. Of een trainer die een volleyballer buiten de trainingen veel aanraakt. Het is best lastig om te bepalen wanneer er sprake is van ongewenste intimiteiten. Het belangrijkst hierbij is, hoe het voor jou zelf voelt. Worden jouw grenzen niet gerespecteerd, dan is er sprake van ongewenste intimiteiten. Het is heel moeilijk om dit zelf aan te pakken. Daarom is er binnen onze vereniging een Vertrouwens Contact Persoon (VCP). Hij/zij is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die binnen de vereniging te maken heeft met ongewenste intimiteiten. De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast kan hij/zij ook meedenken over preventie van ongewenste intimiteiten binnen de vereniging. De NEVOBO stimuleert verenigingen om een Vertrouwens Contact Persoon aan te stellen en geeft tevens jaarlijks een cursus op dit gebied. De vertrouwenspersoon kan je helpen om een klacht in te dienen bij het bestuur van onze vereniging, de sportbond of de politie. Maar gewoon even praten kan natuurlijk ook!

 

Wij hebben Marny van der Laan bereid gevonden om deze taak van VertrouwensContactPersoon te vervullen. In haar werk als notaris moet zij een goed luisterend oor hebben en weet zij als geen ander hoe er met vertrouwelijke zaken moet worden omgegaan. Hierdoor denken wij in haar de juiste persoon te hebben gevonden voor de functie van VCP.

 

 

 

 

In gesprek met Marny? Je kunt haar bereiken via cvp-setuppers@ziggo.nl